Топлоизолация

 
Софстройремонт е фирма със специализирани майстори, обучени да поставят качествено външна и вътрешна топлоизолация.
 
Топлоизолацията играе една от най-съществените роли в това да запази оптималната температура на помещенията - зимата предпазва от измръзване, лятото - от прегряване.
 

Външна топлоизолация

 
Топлоизолацията бива два вида - външна и вътрешна. Най-добър ефект за сградата има, ако се използват заедно. 
 
Външната топлоизолация служи за изолация на стената и предпазване от топлообмен с околната среда.
 
Топлоизолация
Липсата на топлоизолация води до ниски температури на външните стени, което предизвиква кондензиране на влагата от вътрешнта част на помещанието върху стената. В тази ситуация се създават идеални условия за развитие на плесени и гъби, което е предпоставка за лошо качество на живот в помещението, характеризиращо се с неприятен мирис и често водещо до заболявания.
 
Качественото поставяне на топлоизолация от външната страна на сградата води до запазване на стената топла, което не позволява да се образува конденз. Обикновено кондензът е по-голям в стените със северно изложение, затова Ви препоръчваме да помислите за по-добра топлоизолация именно там.
 

Вътрешна топлоизолация


Най-добри резултати дава комбинирането както на външна, така и на вътрешна изолация

Вътрешната изолация позволява много по-бързо затопляне (през зимата) и охлаждане (през лятото) на помещението. 

Това е така, защото вътрешната изолация обикновено се разполага между стената и гипсокартон. Така, при затопляне/охлаждане на помещението не топлим/охлаждаме цялата, дебела външна стена, а само тънкия слой гипсокартон, разположен отвътре. Материалите, използвани за вътрешна изолация, са подобни на тези при външната, като най-добрият вариант за вътрешна изолация е използването на каменна вата, която е негорима и има най-добри изолиращи свойства.

Изолациите помагат не само при регулиране на топлинните свойства на помещението, но имат също така и шумоизолиращи свойства. 
 

Материали за топлоизолация

 
Ефикасността на изолацията се определя от дебелината, плътността (обемно тегло) и типа на материала. 
 
Най-често топлоизолацията се изгражда от каменна вата (която е и най-качествената), XPS (екструдиран пенополистирол) или EPS (Експандиран пенополистирол). 
 
На пазара се предлага и експандиран пенополистирол с добавени графитни частици, което повишава неговите свойства.
 

Топлоизолация с каменна вата


Каменната вата е материал с изключително добри изолационни характеристики. За най-добри резултати и дълготраен живот от огромно значение е качественото поставяне.
 

XPS (екструдиран пенополистирол)

 
Полистиролът е продукт от нефтената индустрия, който при смесването си с екструдиращ агент и под въздействието на гореща пара образува стабилна пяна с висок процент въздух. Тази пяна се оформя в желаната големина и се използва за топлоизолация на фасади. Отличава се с устойчивост, висока плътност и много ниска топлопроводимост.
 

EPS (Експандиран пенополистирол) 

 
Технологията за получаване на този материал за топлоизолация е същата като при екструдирания пенополистирол, но тук смесването е с експандиращ агент. В резултат на това се получават малки сферички, залепени една до друга - това е материалът по-известен като стиропор.
За разлика от екструдирания пенополистирол, стиропорът понякога пропуска вода.
 

Поставяне на топлоизолация


Правилното поставяне на изолацията гарантира нейните свойства и дълъг живот. Затова е важно всяка стъпка от процеса да бъде изпълнена с внимание към детайла.

Първата стъпка е стената да бъде подготвена - това означава, че повърхността се почиства, грундира и проверява за пукнатини. След като повърхността е подготвена, се нанася слой лепило върху стената и върху самата изолация. Лепилото, което се използва, трябва да бъде съобразено с вида на изолацията. Често производителите предлагат цялостна система, която включва всички компоненти - от грунд до лепило, което гарантира най-добра съвместимост между материалите и запазването на техните качества за максимален период от време. 

След залепването следва поставяне на специални дюбели (дюбели за топлоизолация) за по-добро укрепване и сцепление на изолацията. Следва шпакловане със стъклофибърна мрежа, която играе ролята на армировка на шпакловката, повишава нейната здравина и предотвратява напукването с времето. Шпакловката се извършва чрез полагане на няколко слоя. Следва поставянето на избраното декоративно покритие. Такова може да бъде декоративна мазилка или боя, която от своя страна може да е гладка или релефна. Често използвани декоративни мазилки са силиконовите и драските мазилки, в които има вградени миниатюрни камъчета, които създават релефа и докоративния ефект.

Най-добрите практики за поставяне на вътрешна изолация не препоръчват залепване на изолацията директно върху стената. Вместо това се препоръчва изграждането на предстенна обшивка от гипсокартон с поставяне на изолацията в предстенната конструкция (между стената и гипсокартона). Често клиентите ни желаят да наблегнат и на шумоизолиращите свойства на изолацията. Тогава подбираме материали с по-дбора шумозиолация, а понякога дори разполагаме комбинация от изолиращи изолации в предстенната обшивка.

И накрая трябва да споменем, че за пълна ефективност на топлоизолацията е важно тя да бъде комбинирана с качествена дограма за постигане на цялостен ефект.

Ако имате нужда от оглед и консултация за поставяне на топлоизолация, свържете се с нас на тел. 0878 214 781.
Контакти Търси

Новини

Навигация

Прочети повече