Отопление и вентилация за вашия апартамент, къща или офис

 
Висококвалифицираните специалисти от фирма Софстройремонт извършват следните услуги, свързани с отопление и вентилация за Вашия апартамент, къща или офис:
 
- проектиране и изграждане на отоплителни инсталации - подови, стенни
- проектиране и изграждане на вентилационни и климатични инсталации
- монтаж на всички видове уреди: алуминиеви, чугунени и панелни радиатори, лири, конвекторни отоплителни тела, климатици, електрически и газови котли, термопомпи, бойлери и др.
 
Отопление и вентилация

Кой вид отопление и вентилация са подходящи за Вас?

Първият въпрос, който нашите клиенти ни задават, е как да изберат с какво да се отопляват?

Отговорът зависи от няколко фактора, като един от най-важните е да се провери дали помещението има изградена топлоизолация или не, както и дали дограмите са съвременни и енергийно ефективни. Ако Вашият апартамент, къща, офис или магазин разполагат с хубави и качествени дограми и добре поставена изолация, то разходите Ви за отопление ще са значително по-ниски.

Отопление

Някои от най-използваните варианти за отопление са:

- котел с гориво
- камина с водна риза
- камина с топловъздушна риза
- газово котле на природен газ
- електрическо котле

Ако искате да осигурите единствено отопление на помещението, в което живеете, и ако големината му го позволява (като например къща), е по-рационално да се използва котел с гориво. Котелът с гориво може да се захранва с различни суровини - пелети, дърва, газ или въглища, като трябва да се прецени до какви енергоизточници имате достъп.

Този вид котли са с по-голяма мощност и не са подходящи за отопление в апартаменти.

Ако желаете да отоплявате само етаж от къща или по-малко помещение като апартамент, можете да изберете камина с водна риза. Вариантите при нея са пелети, дърва, или екобрикети. Обикновено по-скъпото гориво е по-калорично, тъй като отделя повече енергия.

Например, по-високата цена на пелетите спрямо дървата се компенсира от по-високата енергийна ефективност. Въглищата, в случая, не са подходящи, тъй като са мръсни и трудни за складиране.

Камина с топловъздушна риза - при нея се загрява въздух, който достига до различните стаи през изградени въздуховоди с клапи.

Газово котле на природен газ - този вариант е подходящ, ако кварталът, в който живеете, е газифициран.

Електрическо котле - то е подходящо и за апаратмент, и къща. Вариант при този тип отопление е да разполагате с програматор, който да се включва и изклюва и да настройвате температурата по Ваше желание, което е едно съвременно и ефективно решение.

Освен електрическото котле, такъв програматор могат да имат още газовото котле и котлето на пелети.

Сравнение на методите за отопление по енергийна ефективност

Открита камина - най-неефективен метод за отопление с високи разходи.

Камина с водна риза - сравнително по-малко разходи в сравнение откритата камина.

Котле пиролизно - при него има почти пълно изгаряне, което повишава ефективността.

Котле на пелети и т.н. - това е най-скъпият метод за отопление, но в дългосрочен план е най-изгодният.

Всички тези опции за отопление могат да се осъществят посредством класически радиатори или чрез по-съвременно решение като тръби, вградени в пода и стените, което създава много по-голям комфорт.

И накрая, важно е да споменем, че друг метод за отопление (без котли) е електриченското подово отопление, което се изгражда посредством кабели, монтирани в пода или стените. Това интересно решение е изгодно като инвестиция, но трябва да се направи навреме, т.е. още при изграждането на апартамента или къщата, преди полагането на мазилките.

Един от най-големите му плюсове е, че не изисква никаква последваща поддръжка и изкарва с години без да се наложи да поправяте нещо по него.

Отопление и охлаждане

В съвременния свят хората вече рядко търсят като решение единствено отопление на помещенията, в които живеят. Почти всички се интересуваме и от начините за охлаждане. За тези цели се използват климатичните системи. Те биват два вида - сплит системи или чилър.

Сплит системите представляват обикновените климатици, при които разполагаме с едно тяло отвън и едно отвътре. Този вид системи са по-подходящи за по-малки обекти като апартаменти.

Чилър системите представляват климатична система с термопомпа - решение, по-подходящо за по-големи обекти като магазини и офиси. Чилър системата включва едно външно тяло, което захранва няколко вътрешни. Термопомпата може да работи на принципа въздух-вода или вода-вода.

Вентилация

Вентилация се нарича циркулацията на въздуха. Изключително важно е да се вентилират тоалетни и мокри помещения чрез монтиране на абсорбатори и вентилатори. Това, което трябва да се вземе предвид при изграждането на вентилацията, е откъде ще влиза свежият въздух.

 
Фирма Софстройремонт Ви предлага пълна гама от услуги, свързани с отоплителни и вентилационни системи - проектиране, доставка, монтаж и сервизно обслужване.
 
Очакваме Вашето запитване на тел. 0878 214 781 или на office@sofremont.com.

 

Контакти Търси

Новини

Навигация

Прочети повече