20Mar2018

Наклонената кула в Пиза и уроците, научени от нея


Строителство на Кулата в ПизаКой не е чувал за наклонената кула в Пиза – една от основните забележителности на Италия!

Няколко века след построяването и, учени направиха списък с поуките, които всички строителни фирми трябва да си вземат, преди да започнат строително-ремонтни дейности!

Строежът на кулата в Пиза започва през далечната 1173 г и завършва едва през 1370 г. Накланянето и стартира само 5 години след началото на строителните работи. През годините, множество експерти спорят дали това се дължи на грешка в проектирането или на нестабилна почва. Днес вече е ясно, че причината за накланянето е почвата, съставена от фин пясък и глина, върху която конструкцията е построена.

Ето някои от съветите на експертите, които трябва да се вземат предвид, ако се строи върху мека почва:

  1. При започване на строително-ремонтни дейности върху мека почва може да се наложи да се копае по-надълбоко, докато се достигне по-твърд материал.
  2. Ако е необходимо, меката почва трябва да бъде подменена с твърда такава, която би издържала натиска на проектираната конструкция.
  3. Препоръчва се поставянето на по-дебела основа, подсилена с допълнително стомана.
  4. Необходимо е използването на укрепваща решетка, която ефективно да редуцира натиска под повърхността.

И накрая, не трябва да забравяме, че всеки проект е различен и изисква различни техники, зависещи от вида на използваните строителни материали и специфичните условия, върху които се строи, за да се осигури качествена и издържаща във времето конструкция.

А на нас ни остава просто да се радваме на забележителния дефект на кулата в Пиза, който с времето се е превърнал в истински… ефект!

Прочети повече

Направете запитване