5 грандиозни строителни проекта
23Nov2018

5 грандиозни строителни проекта по света


Днес Ви представяме няколко грандиозни строителни проекта по света, които са в процес на реализиране, но все още не са завършени. Кои са те, вижте по-долу.

Проект за изграждане на летище в Дубайi

1. Летище Ал Мактум, Дубай

Международното летище Ал Мактум в Дубай се строи на площ от над 54 кв. км. Въпреки, че е в действие от 2010 г., то все още се разширява. Когато бъде съвсем завършено, ще може да побира 200 огромни самолета по едно и също време! Само втората фаза от изграждането му струва повече от 32 млрд. долара. Първоначално планиран да бъде завършен през 2018 г., днес строителният проект все още не е готов и никой досега не се е наел да сложи нова крайна дата за изпълнение. Това не пречи обаче хиляди хора да преминават през него всеки ден!

Проект за индустриален град

2. Джубайл II, Саудитска Арабия

Джубайл II е проект за индустриален град с 22-годишен план за изпълнение. През 2014 г. стартира втората фаза от строежа му, която струва близо 11 млрд. долара. Когато бъде завършен, този неповторим индустриален град ще се състои от над 100 предприятия, едно от които за обезсоляване на 800 000 куб. м. морска вода, множество километри от железопътни линии, пътища и магистрали, както и петролна рафинерия, произвеждаща минимум 350 000 барела петрол на ден. Целият проект е планиран да бъде завършен през 2021 г. Дали ще се справят в срок, предстои да видим.

Проект за строителен обект

3. Дубайленд, Дубай

Проектът Дубайленд, предвиден за завършване през 2025 г, е толкова огромен, че би побрал 3 пъти Walt Disney World! Разпрострян на 278 кв. км и струващ близо 64 млрд. долара, величественият обект ще се състои от 6 основни части: тематични паркове, спортни съоръжения, еко туризъм, здравни съоръжения, научни атракции и хотели. Точно там ще се намира и най-големият в света хотел, с 6500 стаи, както и огромен мол.

Изграждане на водни канали

4.  Проект Пренос на вода Юг – Север, Китай

Северната част на Китай е дом на почти 50% от населението на страната, но разполага с едва 20% от водните ресурси. За справяне с този дисбаланс Китай финансира строителството на 3 огромни канала, всеки един от които е дълъг повече от 690 км и които ще пренасят вода от трите най-големи реки в Китай до северната и част. Строителният проект има срок за изпълнение 48 години! Когато бъде завършен, ще доставя на страната 44 млрд. куб. метра вода всяка година.

Строителен проект за влакове

5. Чуо Шинкансен, Япония

Официално наречена "Linear Chuo Shinkansen", най-новата високоскоростна железопътна линия в Япония ще може да отвежда пътници от Токио до Нагоя - 286 километра - за 40 минути, със скорост до 500 километра в час. Този етап от високоскоростното пътуване е планиран за завършване до 2027 г. По-късна фаза ще разшири линията и до Осака. Около 86% от линията Токио - Нагоя ще бъде под земята, което изисква обширна тунелна конструкция. Влакът, който ще се движи по тези линии, използвайки магнитна левитация ще бъде най-бързият влак в света.

Прочети повече

Направете запитване