Строителни ремонти и услуги - интервю | Софстройремонт
16Sep2015

Интервю с Христо Вутов - основател на Софстройремонт


Здравейте, Христо. Вие сте на пазара на строителните услуги вече повече от 25 години. Какво се промени през цялото това време от гледна точка на търсенето и предлагането?
 
Здравейте! Когато стартирахме преди повече от 2 десетилетия, ние бяхме една от малкото и една от първите строителни фирми. Поради тази причина, още тогава започнахме силно и за малко време се сдобихме с много клиенти, повечето от които ни търсят и до днес, което е голяма чест за нас. Но после дойде кризата от 97-ма година и имаше известен спад в търсенето на този вид услуги. След 99-та година мога да кажа, че нещата се стабилизираха и оттогава досега растежът е нагоре. 
 
Като интересен факт се сещам за начина на търсене на клиенти тогава - нямаше интернет и пускахме обяви по вестниците. Съответно хората преглеждаха тези обяви и ни звъняха, за да поръчат услугите ни. Сега вече е много по-лесно. 
 
И другата основна разлика между тогава и сега е във вида строителни и ремонтни услуги, които се предлагат и материалите за изпълнението им. Днес разнообразието е много по-голямо и на практика няма невъзможни неща за фантазията - можем да построим, изградим и ремонтираме всичко, което клиентите ни си представят.
 
По-качествени ли са материалите за ремонт, които се предлагат сега, от тези в миналото?

Определено! И това ни дава много свобода на действие. Навремето имаше основно вар, цимент и пясък. Например, ако циментът е по-рядък, структурата започва да се свлича, ако е по-гъст - не може да се залепи добре, докато сега плочките се лепят с теракол - това е вид циментово лепило, което има добавки, даващи му допълнително еластичност и с него се работи доста по-лесно и качествено.

Също така, преди съществуваше само един вид латекс. Сега нашите клиенти могат да избират от много и различни видове, дали да бъдат мат, сатен, гланц - вече има предложение за всеки вкус.
 
Сега се използват и много повече изолации - хидро- и топлоизолации, гипсокартон има от едва 10 години - преди си беше направо екзотика! А гипсокартонът е любимият материал на хората, тъй като позволява повече фантазия и с него могат да се построят арки, сводове, колони и други.
 
И не на последно място, от известно време навлязоха големи вериги за строителни материали и стоки за дома като Bauhaus, Mr. Bricolage и Ikea, които осигуряват голямо разнообразие и всеки може да намери това, което е най-подходящо за неговия дом.
 
Кои са най-търсените строителни услуги днес - ремонт на апартаменти, ремонт на баня, офиси, тавани или други?
 
Най-честата услуга, за която ни търсят, е ремонтът на баня, следвана от цялостен ремонт на апартамент. Въпреки това, ремонтът на офиси също заема ключово място в строителните услуги, които извършваме. Голяма част от нашите клиенти ни търсят и защото знаят, че изпълняваме специфични услуги, съобразени с техните желания и представи. Пример за такива услуги са мебелите по поръчка, които изработваме, интериорният дизайн и луксозните ремонти на апартаменти, къщи и офис сгради.
 
Има ли голяма конкуренция при фирмите за строителство и ремонт?

Конкуренция има, но някакси хората се разпределят спрямо своите желания - едни търсят предимно ниски цени, като качеството за тях е на второ място и съответно избират строителни фирми, предлагащи им ниски цени. Други залагат на сигурното, ако имат възможност, разбира се. Ние даваме оптималното съотношение цена/качество. 

С какво Вашата фирма се отличава от другите?

На първо място гаранцията на строително-ремонтните дейности, които извършваме - даваме 2 години пълна гаранция. 
 
Също така доставяме всички необходими строителни материали със собствен транспорт, клиентите ни нямат никакви грижи. Имаме възможност за бърза реакция, държим се коректно с всички наши клиенти, почистваме на края на всеки работен ден помещенията, като се стараем хората да се чувстват спокойни и сигурни, че всичко ще мине по план. Смятам, че това е едно от нещата, заради които дългогодишните ни клиенти продължават да ни търсят и уважават.

Може ли да се каже, че вече излизаме от кризата?

Честно казано, ние в нашата сфера не усетихме кризата така силно, както в други сфери. Дори през тези трудни години, доволните ни клиенти продължаваха да ни търсят, като ние се стремяхме да им даваме винаги най-добрите оферти, съобразени с кризата.
 
Какво е най-важно за извършване на качествен ремонт - майсторите, строителните материали или желанието да предоставите най-доброто на клиентите?

Разбира се, комбинацията от всичко! Може да имате най-добрите материали, но ако майсторите са калпави, няма как да се получи нещо добро. И обратното - майсторите да са страхотни професионалисти, но ако клиентите избират най, най-евтините материали, колкото и да се стараят, отново ще има компромис с качеството. Ние наистина се стараем да даваме най-доброто и от трите неща!
 
Кои са най-големите строителни проекти, с които сте се захващали досега?

Големите и интересни проекти през годините са толкова много, че няма да ми стигне времето да ги изброя. Но последното уникално нещо, което правихме, беше една огромна беседка в Крушовица, построена изцяло по наш дизайн и според желанията на клиента - гордеем се, че никъде другаде няма такава. 
 
Също така, любими са ни и луксозните ремонти, където можем да развихрим въображението си максимално и да създадем интериор, който никой друг няма.

Какво ще пожелаете на себе си и на Вашите клиенти?

На себе си пожелавам здраве и все такъв хъс за работа, а на клиентие ни - също да са здрави и да не им текат покривите. А ако случайно им потекат - да ми се обадят! :) 
 
 
*Интервюто взе Мария Борисова

Прочети повече

Направете запитване