Поставяне и ремонт на Дограма


Качествената дограма е представителната рамка на дома ви! Като такава, тя трябва не само да изглежда добре, но и да е поставена добре - от това зависи Вашият целогодишен комфорт.
 
При поставяне и ремонт на дограма съществуват много "тънки" моменти. Дългият живот на дограмата зависи до голяма степен от майсторите, които я поставят и техните професионални умения.
 
Във фирма Софстройремонт работят специалисти с дългогодишен опит, които познават всички тънкости на занаята!
 
Монтаж на дограма

Видове дограма

 
При запитване за поставяне или ремонт на дограма нашите специалисти ще Ви консултират относно различните видове, между които можете да избирате. 
 
Видовете дограма обикновено са PVC (ПВЦ), алуминиева и дървена, които са подходящи за дома, и метална от железен профил и тип витрина - за магазини и заведения. 
PVC дограма

 
PVC (ПВЦдограмата е най-често използваната дограма за дома. Тя може да бъде 3, 5 или 7-камерна. Камерите представляват въздушни кухини, които осигуряват топлоизолацията. Колкото повече камери има, толкова по-добра е изполацията.
 
Другият основен елемент, от който зависи изолацията, е стъклопакетът. Стъклопакетите обикновено се състоят от 2 или 3 стъкла. Между стъклата има въздух, а в някои случаи и газ като Аргон, което осигурява още по-добра топло- и шумоизполация. Стъклата могат да бъдат обикновено или К-стъкло. Вторият вид стъкло осигурява преминаване на топлината в едната посока, като при правилни изчисления спрямо изложението на сградата може да се осигури допълнителна икономия на енергия и повишени топлинни показатели.
 
Стъклата за дограмата на Вашия апартамент могат да бъдат цветни, фолирани (от различно фолио - с орнаменти и т.н.) или огледални. 

Профилът на дограмата също може да бъде различни цветове и текстури, от които да избирате, като например имитация на дърво. 
 
При триплексовите стъклопакети стъклата са многослойни, с фолио между тях, което при чупене не води до раздробяване - по този начин осигурява по-голяма сигурност и защита от нараняване.

Качествените дограми имат по-добър обков и елементи (дръжки, панти и т.н). Но дори най-скъпата дограма не би вършила работа, ако не е монтирана професионално. Едни от най-често срещаните проблеми, които могат да се появят, са така наречените усуквания, които намаляват значително изолацията.

Вече на място, в ръцете на майсторите е коректната преценка за правилното поставяне на прозорците и вратите и изпълнението на всички необходими стъпки. Монтажът на Софстройремонт включва всичко - къртене и изхвърляне на старата дограма, монтаж на нова дограма и подмазването (обръщането) около дограмата. 
 
Основни стъпки при поставянето на дограма са:
 
- захващане на касата с дюбели към стените. Изключително важно е захващането да се извърши постепенно и равномерно от всички страни, за да не се получат усуквания и изкривяване.
- проверка дали касата е нивелирана
- уплътняване на разстоянието между дограмата и стената с полиуретанова пяна за изолиране на влагата между прозореца и зида
- поставяне на крилата и стъклата след известно време, като стегне пяната (обикновено няколко часа в зависимост от времето)
- регулиране на отварянето и затварянето на крилата и правилното напасване на всички елементи (прогонване на дограма)
- изрязване на излишната пяна и подмазване около прозорците, което се извършва по различни начини в зависимост от конкретната ситуация

Алуминиева дограма

 
Алуминиевата дограма може да бъде изработена от студен профил или прекъснат термомост. Дограмата от студен профил е по-подходяща за интериорно изпълнение. При студения профил температурата се предава отвън навътре и обратно. При дограмата с прекъснат термомост между външния и вътрешния слой има изолация. Това прави втория вид алуминиева дограма по-подходящ за външни стени. 

Алуминиевата дограма също може да бъде поръчана с различни цветове и текстури, както и да се боядиса допълнително в желания от клиента цвят.
Характеристиките на камерите в профила и стъклопакетите са същите като при PVC дограмата. 
 

Дървена дограма


Традиционната дървена дограма от масив, такава, каквато повечето от нас я помнят, вече не се използва. Съвременната дървена дограма се прави от слепени дървесни профили, което създава здравина и предотвратява усукване. Клиентът има възможност да избере вида дърво. Този вид дограма е предпочитан от хората, които желаят да усетят уюта на естествения материал. Технологията на изработка при съвременните дървени дограми наподобява тази при PVC и алуминиевата дограма по отношение на стъклопакета и обкова, което осигурява подобни характеристки на топло- и шумоизолацията. 

Дървената дограма е по-скъпа в сравнение с другите видове дограма. Тя може да се използва и в съчетание с алуминий - например дърво отвътре и алуминий отвън.

Метална дограма или дограма от чисто стъкло тип витрина


Тези видове дограма се използват за магазини и заведения.
Металната дограма се изработва от железни профили, като може да бъде остъклена със стъклопакет или да представлява единично стъкло. Осигурява здравина и позволява допълнителна декорация с различни елементи, за да се придаде ретро стил на магазина. В сравнение с другите видове дограми има по-лошо уплътнение и топлоизолация. 

Дограмата тип витрина се изработва от дебел алуминиев профил и дебело единично стъкло (обикновено 10 мм). Дограмата тип витрина осигурява по-голям простор и осветление на помещението.

Предимства на различните видове дограми

PVC (ПВЦ) дограма:

- по-добра топлоизолация
- по-лека
- по-евтина

Алуминиева дограма:

- по-здрава
- по-дълъг живот - на практика при правилна експлоатация е вечна, тъй като не корозира с времето

Дървена дограма:

- естествен материал, който създава по-голям уют

Метална дограма:

- придава ретро вид
- характеризира се със здравина

Дограма тип витрина:

- модерен дизайн
- осигурява повече светлина в помещението
 
Освен дограма, Софстройремонт предлага изработка, доставка и монтаж и на душкабини по индивидуален проект.
 
Очакваме Вашите запитвания и желания на тел. 0878 214 781 или на office@sofremont.com.
 


Контакти Търси

Новини

Навигация

Прочети повече